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19 17 CFR 200.30–3(a)(12). 
1 15 U.S.C. 78s(b)(1). 
2 17 CFR 240.19b–4. 
3 The text is attached as Attachment A to this 

filing. 

4 See proposed BATS Rule 2.5, Interpretation and 
Policy .01(g). 

5 See proposed BATS Rule 2.5, Interpretation and 
Policy .01(h). 

should refer to File Number SR– 
NYSEArca–2010–22 and should be 
submitted on or before May 20, 2010. 

For the Commission, by the Division of 
Trading and Markets, pursuant to delegated 
authority.19 
Florence E. Harmon, 
Deputy Secretary. 
[FR Doc. 2010–9875 Filed 4–28–10; 8:45 am] 
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Pursuant to Section 19(b)(1) of the 
Securities Exchange Act of 1934 (the 
‘‘Act’’),1 and Rule 19b–4 thereunder,2 
notice is hereby given that on April 9, 
2010, BATS Exchange, Inc. (the 
‘‘Exchange’’ or ‘‘BATS’’) filed with the 
Securities and Exchange Commission 
(‘‘Commission’’) the proposed rule 
change as described in Items I, II and III 
below, which Items have been prepared 
by the Exchange. The Commission is 
publishing this notice to solicit 
comments on the proposed rule change 
from interested persons. 

I. Self-Regulatory Organization’s 
Statement of the Terms of Substance of 
the Proposed Rule Change 

The Exchange is proposing to amend 
BATS Rule 2.5, entitled ‘‘Restrictions,’’ 
to require each Exchange Member to 
register with the Exchange: (i) At least 
two principals to supervise Authorized 
Traders of the Member (subject to 
certain exceptions), and (ii) at least one 
financial and operations principal. The 
Exchange also proposes a technical 
amendment to BATS Rule 17.2(g)(4) to 
eliminate language that becomes 
unnecessary due to the changes to BATS 
Rule 2.5. 

The text of the proposed rule change 
is available at the Exchange’s Web site 
at http://www.batstrading.com, at the 
principal office of the Exchange, and at 
the Commission’s Public Reference 
Room.3 

II. Self-Regulatory Organization’s 
Statement of the Purpose of, and 
Statutory Basis for, the Proposed Rule 
Change 

In its filing with the Commission, the 
Exchange included statements 
concerning the purpose of and basis for 
the proposed rule change and discussed 
any comments it received on the 
proposed rule change. The text of these 
statements may be examined at the 
places specified in Item IV below. The 
Exchange has prepared summaries, set 
forth in Sections A, B, and C below, of 
the most significant parts of such 
statements. 

A. Self-Regulatory Organization’s 
Statement of the Purpose of, and 
Statutory Basis for, the Proposed Rule 
Change 

1. Purpose 
Exchange Rule 2.5 states that the 

Series 7 is required for registration with 
the Exchange as an Authorized Trader. 
The term ‘‘Authorized Trader’’ means ‘‘a 
person who may submit orders (or who 
supervises a routing engine that may 
automatically submit orders) to the 
Exchange’s trading facilities on behalf of 
his or her Member or Sponsored 
Participant. Accordingly, all traders that 
participate in the routing of orders to 
the Exchange, including proprietary 
traders, are required to be registered 
with the Exchange and Series 7 
qualified. Further, the term Authorized 
Trader includes a trader that submits 
orders, or supervises a routing engine 
that automatically submits orders, to 
either the Exchange’s equities platform, 
options platform, or both. 

The purpose of the proposed rule 
change is to expand the representative 
registration requirements applicable to 
each Member of the Exchange to ensure 
that Authorized Traders of Members are 
appropriately supervised and that the 
Exchange does not, through its rules, 
generate any gaps that permit a Member 
to operate differently than such Member 
would have to operate under the 
registration rules of other self-regulatory 
organizations. Specifically, the 
Exchange proposes to require each 
Member to register as representatives 
with the Exchange at least two Series 24 
qualified Principals (subject to certain 
exceptions) to supervise such Member’s 
Authorized Traders and one Series 27 
qualified principal to supervise the 
financial and operational activities of 
such Member. The Exchange believes 
that the proposed rule change will help 
to make the Exchange’s registration 
requirements more consistent with the 
registration requirements of other self- 
regulatory organizations. The Exchange 

understands that other self-regulatory 
organizations that do not require 
registered principals to supervise 
certain activities are currently 
undertaking a similar rulemaking effort. 

The Exchange has proposed certain 
exceptions to the general requirements 
that a Member register two Series 24 
qualified Principals and one Series 27 
qualified Financial/Operations 
Principal. With respect to the two 
Principal requirement, the Exchange 
proposes to exempt any Member that 
meets the proposed definition of a 
‘‘proprietary trading firm’’ and has 25 or 
fewer Authorized Traders. Such 
Members, defined as Limited Size 
Proprietary Firms for purposes of the 
proposed Interpretation and Policy, are 
only required to maintain one Series 24 
registered Principal. In addition, under 
the proposed Rule the Exchange may 
waive the requirement to register two 
Series 24 qualified Principals if the 
Member can demonstrate that such 
waiver is warranted under the 
circumstances. The Exchange has 
proposed to define a proprietary trading 
firm as ‘‘a Member that trades its own 
capital, that does not have customers, 
and that is not a member of the 
Financial Industry Regulatory 
Authority.’’ 4 In addition, as proposed, 
the Rule states that funds used by a 
proprietary trading firm must be 
exclusively firm funds, that all trading 
must be in the firm’s accounts, and that 
traders must be owners of, employees 
of, or contractors to the firm. The 
Exchange has also proposed to exclude 
brokers or dealers from the definition of 
customer for purposes of the proprietary 
trading firm definition.5 With respect to 
the Financial/Operations Principal 
requirement, the Exchange may waive 
the requirement to register a Series 27 
qualified Financial/Operations Principal 
if such registration is not required by 
the Member’s designated examining 
authority. Finally, any Member that 
conducts business on the Exchange as 
an Options Member is required by 
BATS Rules 17.1(b) and 17.2(g) to 
register an Options Principal with the 
Exchange who is responsible for that 
Member’s options related activities on 
the Exchange. Accordingly, the 
proposed rule makes clear that a 
Member that solely conducts business 
on the Exchange as an Options Member 
is not also required to register Series 24 
qualified Principals with the Exchange. 

In addition to adopting the principal 
registration requirements described 
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6 15 U.S.C. 78f(b). 
7 15 U.S.C. 78f(b)(5). 

8 15 U.S.C. 78f(c)(3)(B). 
9 15 U.S.C. 78f(c)(3)(B). 10 17 CFR 200.30–3(a)(12). 

above, the Exchange proposes 
modifications to Interpretation and 
Policy .02, which currently requires 
Authorized Traders to complete 
continuing education requirements 
similar to those required by other 
national securities exchanges. Due to 
the addition of the principal registration 
requirements described above and the 
recent addition of an Options Principal 
requirement, the Exchange proposes to 
modify its continuing education rule to 
make clear that all Authorized Traders, 
Principals, Financial/Operations 
Principals and Options Principals 
(collectively ‘‘Registered 
Representatives’’) are subject to 
continuing education requirements in 
order to maintain their registrations 
with the Exchange. Because the text 
would then become unnecessary, the 
Exchange also proposes to delete 
language from BATS Rule 17.2(g)(4) that 
currently makes clear that an Options 
Principal is subject to continuing 
education requirements. 

Although the Exchange believes that 
most of its Members will be in position 
to quickly register Principals and 
Financial/Operations Principals with 
the Exchange due to the rules of other 
self-regulatory organizations to which 
such Members belong, it has proposed 
a compliance date of September 30, 
2010. The Exchange believes that such 
date will provide its Members with 
adequate time to the extent additional 
personnel must pass qualification 
examinations in order for their Member 
firms to be compliant with the proposed 
Rules. 

2. Statutory Basis 
The rule change proposed in this 

submission is consistent with the 
requirements of the Act and the rules 
and regulations thereunder that are 
applicable to a national securities 
exchange, and, in particular, with the 
requirements of Section 6(b) of the Act.6 
Specifically, the proposed change is 
consistent with Section 6(b)(5) of the 
Act,7 because it would promote just and 
equitable principles of trade, remove 
impediments to, and perfect the 
mechanism of, a free and open market 
and a national market system, and, in 
general, protect investors and the public 
interest, by adopting rules requiring 
supervisory principals to pass 
qualification examinations and maintain 
their registrations in a manner 
consistent with the requirements of 
other self-regulatory organizations. 

The proposed change is also 
consistent with Section 6(c)(3)(B) of the 

Act,8 since under that section it is the 
Exchange’s responsibility to prescribe 
standards of training, experience and 
competence for persons associated with 
Exchange Members. In addition, the 
Exchange has authority under Section 
6(c)(3)(B) of the Act,9 to bar a natural 
person from becoming a Member or 
person associated with a Member, if the 
person does not meet the standards of 
training, experience and competence as 
are prescribed in the rules of the 
Exchange. 

B. Self-Regulatory Organization’s 
Statement on Burden on Competition 

The Exchange does not believe that 
the proposed rule change imposes any 
burden on competition. 

C. Self-Regulatory Organization’s 
Statement on Comments on the 
Proposed Rule Change Received From 
Members, Participants or Others 

The Exchange has neither solicited 
nor received written comments on the 
proposed rule change. 

III. Date of Effectiveness of the 
Proposed Rule Change and Timing for 
Commission Action 

Within 35 days of the date of 
publication of this notice in the Federal 
Register or within such longer period (i) 
as the Commission may designate up to 
90 days of such date if it finds such 
longer period to be appropriate and 
publishes its reasons for so finding or 
(ii) as to which the self-regulatory 
organization consents, the Commission 
will: 

A. By order approve such proposed 
rule change, or 

B. Institute proceedings to determine 
whether the proposed rule change 
should be disapproved. 

IV. Solicitation of Comments 

Interested persons are invited to 
submit written data, views, and 
arguments concerning the foregoing, 
including whether the proposed rule 
change is consistent with the Act. 
Comments may be submitted by any of 
the following methods: 

Electronic Comments 

• Use the Commission’s Internet 
comment form (http://www.sec.gov/ 
rules/sro.shtml); or 

• Send an e-mail to rule- 
comments@sec.gov. Please include File 
No. SR–BATS–2010–008 on the subject 
line. 

Paper Comments 

• Send paper comments in triplicate 
to Elizabeth M. Murphy, Secretary, 
Securities and Exchange Commission, 
100 F Street, NE., Washington, DC 
20549–1090. 

All submissions should refer to File No. 
SR–BATS–2010–008. This file number 
should be included on the subject line 
if e-mail is used. To help the 
Commission process and review your 
comments more efficiently, please use 
only one method. The Commission will 
post all comments on the Commission’s 
Internet Web site (http://www.sec.gov/ 
rules/sro.shtml). Copies of the 
submission, all subsequent 
amendments, all written statements 
with respect to the proposed rule 
change that are filed with the 
Commission, and all written 
communications relating to the 
proposed rule change between the 
Commission and any person, other than 
those that may be withheld from the 
public in accordance with the 
provisions of 5 U.S.C. 552, will be 
available for Web site viewing and 
printing in the Commission’s Public 
Reference Room, 100 F Street, NE., 
Washington, DC 20549, on official 
business days between the hours of 10 
a.m. and 3 p.m. Copies of such filing 
also will be available for inspection and 
copying at the principal office of BATS. 
All comments received will be posted 
without change; the Commission does 
not edit personal identifying 
information from submissions. You 
should submit only information that 
you wish to make available publicly. All 
submissions should refer to File No. 
SR–BATS–2010–008 and should be 
submitted on or before May 20, 2010. 

For the Commission, by the Division of 
Trading and Markets, pursuant to delegated 
authority.10 

Florence E. Harmon, 
Deputy Secretary. 
[FR Doc. 2010–9874 Filed 4–28–10; 8:45 am] 
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